Margaret Reith, co-autoare a lucării Social work in end-of-life and palliative care (Margaret Reith and Malcolm Payne, 2009) a fost invitată la Conferința Națională de asistență Socială 2020 să vorbească despre impactul pierderii oamenilor în această perioadă COVID-19.

Margaret a răspuns la întrebările adresate de către asistenții sociali din România prin intermediul lui Herbert Paulischin. Vă oferim mai jos o selecție din inputul oferit de Margaret: 

În această pandemie toți ne confuntăm cu o pierdere tragică, adesea în condiții extrem de dificile. Suferința devine mai puternică în singurătate (…). Persoanele din jur reacționează la propria anxietate legată de COVID (…). Sunt două situații: pierderea, durerea, doliul care sunt generate de COVID, dar și durerea pierderii ca urmare a altor cauze (….) Oamenii mor în spitale și din alte cauze decât cele legate de COVID-19, dar efectele generate de COVID sunt resimțite de familiile îndurerate (…) În cazul COVID starea se deterioreaza rapid (…) Nu poți să îi spui persoanei că o iubești, nu poți să îți iei la revedere (…) iar mai târziu nu poți să primești suportul celor dragi, nu poți să îmbărțișezi pe cei în durere așa cum se obișnuiește (…) Să fii lângă o persoană în această perioadă a suferinței este cel mai mare dar (…). 

Link-ul la înregistrarea completă este disponibil doar participanților la conferință. Acesta poate fi accesat din pagina RESURSE.   

Inputul oferit de către Margaret a deschis discuția despre modul în care intervin asistenții sociali în cazul pierderilor, astfel încât să fie un suport real pentru ca oamenii să rămână rezilienți. Mulțumim, Margaret, pentru valoarea adaugată Conferinței Naționale de Asistență Socială, România 2020. Mulțumim Herbert Paulischin pentru interviu.